Slovník pojmů I – chytré hodinky a monitorování zdravotního stavu

Zatímco většina klasických hodinek umí nanejvýš zobrazit datum nebo časové pásmo, do moderních “chytrých” modelů se podařilo dostat funkcí tolik, že je k popisu potřeba slovník. A právě takový jsme pro vás připravili.

V této části najdete funkce, které monitorují zdravotní stav.

Pokud vás zajímají spíše funkce, které hodinkám pomáhají sledovat pohyb a polohu, přečtěte si také tento článek. Pokud vás zajímají technické funkce jako LTE, NFC platby nebo geofence, pak vám nesmí uniknout tento článek.

Cíle denních aktivit

Možnost sledovat vlastní vývoj, překonávat sebe, nebo i své známé, a plnit nejen novoroční předsevzetí, s tím vším může pomoct funkce sledování nastavených cílů. Jak dlouho a jak daleko bychom měli denně ujít? Kolik potřebujeme spálit kalorií nebo vypít vody? Jak dlouho bychom měli spát? To vše nám hodinky pohlídají.

Detekce nehody nebo pádu

Vyšší modely Huawei nebo Apple dokáží detekovat pád automaticky, a pak zavolat pomoc i v případě, kdy toho jejich uživatel není po pádu sám schopen (například při ztrátě vědomí). 

Hodinky Garmin mají funkci detekce nehody při vybraných aktivitách (hodinky Garmin Vívoactive rozešlou sms např. při autonehodě). Nevolá záchrannou službu, ale rozesílá sms nebo email (je-li v blízkosti spárovaný telefon) na přednastavené kontakty s informací o možné nehodě a s posledním známým místem polohy hodinek.

Dýchání

Sledování frekvence dýchání nám může během klidu, aktivitách i při spánku ukázat, jak dobrou máme kondici. Nakolik se zadýcháme při cestě do schodů? Zhoršuje se nám stav, nebo se nám například při rekonvalescenci daří kondici zlepšovat?

EKG

Některé hodinky měří nejen tep, ale také tlak. Pro přesné hodnoty je lepší mít doma i klasický tlakoměr (odkaz), ale pro celodenní sledování je tato funkce nenahraditelná pro ty, kdo mají s tlakem problém a včasné upozornění z hodinek pro ně může být zásadní. Funkce umožňuje i upozornit na arytmie nebo fibrilace.

Frekvence srdečního tepu

Dioda ze spodní části hodinek prosvěcuje kůži a neustále (obvykle každou sekundu) měří tlak. Většina chytrých hodinek upozorňuje na příliš nízký nebo vysoký tlak, nebo na arytmie a další srdeční poruchy.

Neaktivita

Mnozí senioři mívají problém s nedostatečným pohybem. Hodinky je mohou upozornit na příliš dlouhou neaktivitu například při sezení u televize. Pokud to pomůže jejich aktivitu zvýšit, může to mít významný dopad na zlepšení kondice a zdraví celkově nejen při rekonvalescenci.

PAI

Hodinky Amazfit od Xiaomi podle tepu hodnotí kondici při různých aktivitách a upozorňují na případné nedostatky a rizika.

Pulzní oxymetr (SpO2)

Především v době zvýšeného rizika potíží s dýchacím ústrojím je vhodné mít doma oxymetr, který měří okysličení krve. Na hodinkách funguje díky diodě na spodní straně a kyslík může monitorovat automaticky neustále dle nastavení. Oxymetr zabudovaný v hodinkách lze považovat za spolehlivou náhradu klasického oxymetru, nicméně pro případ krizových situací není na škodu mít doma i ten, především hrozí-li komplikace s dýcháním dalším osobám v domácnosti.

(samostatný článek o oxymetrech si můžete přečíst zde)

Senzor bioelektrické impedanční analýzy

Tento senzor dokáže vyhodnotit složení těla. Využívá slabého střídavého proudu, díky kterému lze určit množství vody v těle (svaly mají totiž vody více než tuk). Aby funkce fungovala, nestačí mít hodinky na zápěstí, je potřeba zvednout ruce od těla a dvě tlačítka na hodinkách chvíli držet prostředníčkem a prsteníčkem druhé ruky. Výsledkem je poté poměr svalů a tuku v těle. Vyhodnocení je lepší nechat na lékaři, který vám případně řekne, jaké výsledky mohou být pro zdraví lepší. Měření není kvůli výbojům určené těhotným ženám a  osobám s kardiostuimulátorem Funkcí disponují například hodinky Samsung Galaxy.

​​Spánek

Spánek bereme často jako běžnou součást života, které nevěnujeme příliš pozornosti. Jakmile ale není dostatečně kvalitní, může to vést ke krátkodobým i dlouhodobým problémům. Chytré hodinky dokáží pomocí pohybových senzorů, případně i měření tepu, tlaku, okysličení a frekvence dýchání, vyhodnotit spánkové poruchy. Některé mohou navrhnout i řešení, nebo upraví čas buzení budíkem, ale každou zjištěnou poruchu je lepší konzultovat s lékařem.

Stres

Říct cholerikovi, že si musí hlídat tlak kvůli zdraví, je častá a jednoduchá rada, kterou je těžké poslechnout. Hodinky mohou díky neustálému měření srdečního tepu vyhodnocovat stres a majitele hodinek včas upozornit, že je načase se uklidnit. Pomoci mohou i dechová cvičení, která pro ten případ některé z modelů nabízí.

Teplota

Tato funkce není nijak složitá, ale zatím ji nenabízí všechny modely. Na spodní straně hodinek je měřič tělesné teploty, který měří teplotu kůže pod hodinkami. Pro vyhodnocení je samozřejmě potřeba brát v potaz i okolní podmínky. Touto funkcí disponují například hodinky Huawei Watch 3 nebo Garmin Venu.

Dejte nám na sebe kontakt,

my vám budeme psát o technologických novinkách, které vám a vašim blízkým mohou zlepšit život.

Odesláním formuláře dáváte svůj souhlas s pravidly pro ochranu osobních údajů.

My Cart Close (×)

Your cart is empty
Browse Shop